1,5V li-ion batérie

1,5V batérie sa svojou chémiou nelíšia od tradičných Li-ion batérií, sú to rovnaké 3,6V batérie, rozdiel je v tom, že je vložený špeciálny regulátor napätia, ktorý najskôr sleduje stav batérie, čím zabraňuje prebíjaniu a nadmerným ponorením navyše premení napätie batérie na 1,5 voltu.

 

  • Dajú sa opätovne použiť nabíjaním, ktoré je z dlhodobého hľadiska cenovo výhodné, možno ich nabiť až 1200-krát (dobre, kapacita klesá po 800 nabitiach, ale to platí pre všetky batérie)
  • Vyššia kapacita a nízka rýchlosť samovybíjania
  • žiadny pamäťový efekt
  • Nedochádza k trvalému poklesu napätia, batéria je buď na 1,5V alebo je vybitá (preto to pri vybití ani nie je cítiť, no pri viacerých batériách LED signalizuje vybitie)

Pomôžeme vám vybrať tie najlepšie batérie pre vás! Zoraďte produkty podľa obľúbenosti, ceny alebo názvu a použite Filtre, aby sa zobrazili len tie produkty, ktoré sú skutočne pre vás. Ak sa na základe toho neviete rozhodnúť, kontaktujte nášho odborného kolegu na uvedených kontaktných údajoch zákazníckeho servisu a oni vám pomôžu s výberom.

Pri výbere batérie je potrebné vziať do úvahy niekoľko veľmi dôležitých aspektov, inak zariadenie, do ktorého batériu vložíte, nebude fungovať, alebo sa môže dokonca vypáliť, takže nie je na škodu prejsť si, na čo si dať pozor pri výbere správnej batérie pred nákupom počas, dbajte na to, aby ste sa jej nedotkli!

Jedným z najdôležitejších aspektov je veľkosť, teda vybrať batériu takej veľkosti, akú odporúča výrobca pre dané zariadenie, pretože ak si kúpite menšiu alebo väčšiu, nezmestí sa, nedosiahne na póly. alebo bude hrkať, tak ak je napísané, ak potrebuješ napríklad 18650, tak si kúp ani menšiu, ani väčšiu. Na čo si ešte dať pozor, aby sme si vybrali správnu batériu???

Zoskupenie podľa veľkosti

Spomedzi Li-ion článkov sa najčastejšie dá použiť batéria 18650, ale bežné sú aj batérie 14500 a 26650 a v poslednej dobe sú dostupné aj batérie 10440, 16340, 18350, 18500, 32650, ale najmä 21700, sa začínajú rozširovať (rozšíreniu tých druhých výrazne napomáha fakt, že veľa elektrobicyklov má batérie tejto veľkosti, navyše batérie v automobiloch Tesla pozostávajú aj z batérií tejto veľkosti, samozrejme, nie je ich málo) . V praxi tieto čísla pokrývajú veľkosť batérie, napríklad ak sa pozrieme na 18650, prvé dva znaky označujú priemer článku, v našom prípade 18 mm a druhé dva znaky označujú dĺžku článku , čo je 65 mm. Aby to nebolo také ľahké, veľkosť niektorých batérií sa môže od tejto líšiť o niekoľko mm, takže aj keď sú 18650, stále môžu byť široké 18,5 mm a dokonca aj 70 mm dlhé, najmä ak sú chránené (viac o tomto neskoršie slovo, čo to znamená), preto stojí za to si pred objednávkou ujasniť, ktorá batéria sa hodí do ktorého zariadenia chcete použiť.

Zoskupenie podľa napätia

Niklové batérie majú menovité napätie 1,2 V, čo v praxi znamená, že fungujú medzi 0,8-1,4 V.
Batérie na lítiovej báze, ale s prevádzkovým napätím 1,5 V, boli vytvorené ako náhrada predchádzajúcej skupiny, fungujú medzi 1-1,8 V
Lítium-iónová s napätím 3,0 V (zvyčajne vo veľkostiach CR2 a CR123)
Batérie LifePO4 s napätím 3,2 V
Li-ion s napätím 3,6 V (medzi 2,8 a 4,2 V)

Nie sú zameniteľné, preto nedávajte 3,6V batériu do zariadenia, ktoré očakáva 1,2V zariadenie, pretože to dopadne zle. 1,5 V batérie ľahko zničia klasickú 1,2 V nabíjačku. Ale môžete napríklad dať 3,0 V batériu do nabíjačky, ktorá je dimenzovaná na 3,2 V, ale väčší rozdiel už nie je dôvod.

Zoskupenie podľa materiálu

V súčasnosti sú na trhu dva hlavné typy batérií, niklové (1,2 V) a lítiové. (3,7 V)

Li-ion

V súčasnosti sú najbežnejšie lítium-iónové batérie (tiež ich hlavne predávame), a to z niekoľkých dôvodov:

batérie vyrobené z lítia sú oveľa ľahšie a odolnejšie ako batérie na báze niklu
Žiadny pamäťový efekt
Pomaly stráca náboj
Aj vybitý článok dokáže dodať minimálne 2,8 V oproti 1-1,25 V NiCd alebo NiMH akumulátorom, aj keď nie je dobré ho ponoriť pod 3 V, pretože je to na úkor životnosti, v skutočnosti nie všetky nabíjačky môže im vdýchnuť život
Na druhej strane: nechránené modely sú citlivejšie, môže dôjsť k ich prebitiu, čím sa batéria zničí a skratovaná batéria môže byť nebezpečná, preto sa oplatí kupovať len kvalitnú batériu a nabíjačku zo spoľahlivého miesta